19 Απριλίου 2016

Άγιος Εξπεδίτης (saint Expedite)

Ο Άγιος Εξπεδίτης (saint Expedite) είναι ο προστάτης όσων ελπίζουν για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων, που επιθυμούν να αποφύγουν η να έρθει ποια το τέρμα των καθυστερήσεων και γενικά αυτοί που θέλουν να φέρουν οικονομική επιτυχία. Βοηθάει επίσης αυτούς που ζητούν να φύγει μία κακιά συνήθεια (?).

Η Γιορτή του είναι στης 19 Απριλίου

Ό Άγιος Εξπεδίτης (saint Expedite) συνήθως απεικονίζεται σε νεαρή ηλικία και με την μορφή Ρωμαίου Εκατόνταρχου. Στο ένα χέρι που είναι προς τον ουρανό κρατάει έναν σταυρό με τα γράμματα (HODIE) που είναι το «σήμερα» στα Λατινικά. Στο δεξί του πόδι πατάει και υποτάσσει ένα Μαύρο κοράκι, που από το στόμα του ψόφιου κορακιού βγαίνει μία κορδέλα λευκή που γράφει «GRAS» που στα λατινικά σημαίνει «Αύριο». Έτσι ο Άγιος Λυτρωτής καταστρέφει το αβέβαιο αύριο υπέρ του ξεκάθαρου σήμερα.

Υπάρχει λοιπόν ένα μικρό και χαριτωμένο λογοπαίχνιο σε που λέει! GRAS GRAS GRAS που είναι Ρωμαίοι μιμούνται τον ήχο του κορακιού που στα αγγλικά είναι (Caw caw caw) με αποτέλεσμα οι κόρακες να βγουν σήμα κατατεθέν του αύριο. Ο Άγιος Εξπεδίτης πατάει το κοράκι, καταστρέφει τον αντιπρόεδρο της Αναβλητικότητας.

Ο Άγιος Εξπεδίτης είναι γνωστός στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, και την Λατινική Αμερική. Στις Ηνωμένες πολιτείες και ποιο πολύ αγαπητός στην Νέα Ορλεάνη, από όπου ήρθε μέσω της Ισπανίας.

Υπάρχει λοιπόν ένα παλιό Χιουμοριστικό παραμύθι σχετικά με την άφιξη του Αγίου στην νέα Ορλεάνη (Γιατί μαρτυρίες λένε πως ήταν από την Γαλλία).


Η Ιστορία του Αγίου:
Η ιστορία λέει πως στην Ισπανία στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Γουαδελούπης οι ιερής στάλθηκαν στην Ισπανία για να πάρουν ένα πολύ μεγάλο όμορφο άγαλμα της Παναγίας. Πολλούς μήνες αργότερα, με πλοίο θα λάβουν δύο κιβώτια αντί για ένα που περιμένουν. Άνοιξαν το ένα και ήταν το άγαλμα της Παναγίας που είχαν αναθέσει και στην συνέχεια στράφηκαν προς το απροσδόκητο κουτί. Το οποίο έφερε μόνο ο θρύλος EXPEDITE. Θα ανοίξουν το κουτί και θα βρουν ένα άγαλμα νεαρού Εκατόνταρχου. Με την άγνοια τους παρατήρησαν της οδηγίες αποστολής που είχαν κάνει και διάβασαν την λέξη Expedite που σημαίνει «Να επιταχυνθεί η μεταφορά αυτή» είναι και το όνομα του αγίου.

Η Ιστορία είναι τόσο αστεία και θαυματουργή, αλλά είναι και μία πραγματική περιγραφή της προέλευσης της εικόνας και άγαλμα του αγίου expedite, γιατί μπορεί να βρεθεί σε άλλα μέρη εκτός από την Νέα Ορλεάνη. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε πως γλύπτες της Ισπανίας έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο όμορφο και να κληθεί ψεύτικο. Είναι τόσο ενδιαφέρων όσο και το λογοπαίγνιο gras που για ακόμη μία φορά ο άγιος συνδέεται με τα λογοπαίγνια!
Στην hoodoo & Voodoo:
Αρκετά κεριά καίγονται για τον άγιο αυτό και κυρίως το κόκκινο! Πολλές φορές είναι ντυμένο με το έλαιο «Γρήγορη τύχη» και με το έλαιο «Άγιος Εξπεδίτης». Εάν εργάζεστε με ένα άγαλμα η μία Ιερή κάρτα του αγίου ένα απλό κερί κόκκινο, πρέπει να τοποθετήσετε ένα ποτήρι με νερό δίπλα στην εικόνα. Δηλαδή, το άγαλμα, το κερί και το ποτήρι να κάνουν πάντα ένα τρίγωνο! Με το ποτήρι στα Μπροστά του τριγώνου, το κερί στην μέση πίσω και το άγαλμα δεξιά μπροστά. Η ημέρα του είναι η Τετάρτη (ημέρα του Ερμή) οπότε αν θέλετε να κάνετε ένα δικό του ξόρκι (που σύντομα θα σας περάσω) πρέπει να το κάνετε ημέρα Τετάρτη γιατί πιστεύεται πως ήταν ο αγγελιοφόρος των Αρχαίων Ρωμαίων. Για αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο άγιος αλλά και μία αρχαία θεότητα των Ρωμαίων. Το μέταλλο του είναι ο υγρός Υδράργυρος και συνδέεται με την Αφρικανική και Αφρο- Καραϊβικής πνευματικές οντότητες όπως της:
Elegua ~ Legda ~ Baron ~ Samedi ~ Bonsu ~ και άλλες θρησκείες στην Santeria, voodoo, Vodoum και Obeah.

Όταν ο Άγιος σας κάνει το χαρτήρι τότε θα πρέπει να του φτιάξετε έναν μικρό βωμό και να του κάνετε δώρα, όπως φρέσκα λουλούδια, και κομμάτια κέικ.