22 Μαΐου 2019

«Τη Καλλίστη» το μαγικό


 «Τη Καλλίστη» το μαγικό




Ο Μύθος!
Σύμφωνα με τον Όμηρο η αρχή του Τρωικού Πολέμου ξεκίνησε από ένα χρυσό μήλο. Ο Όμηρος μας μιλάει για τον Πάρι τον γιό του Πρίαμου να πρέπει να δώσει ένα χρυσό μήλο που επάνω έγραφε «Τη καλλίστη» δηλαδή στην «Ωραιότερη» σε μία από τις τρεις θεές! Αφροδίτη, Αθηνά και Ήρα. Ο Πάρις έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη και αυτή του έταξε την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου την «Ωραία Ελένη» όμως δε του είπε ότι η γυναίκα που θα γνώριζε θα ήταν ήδη παντρεμένη με τον Μενέλαο, έτσι κλέφτηκαν μία νύχτα για την μεγάλη πόλη της Τροίας! Και ο πόλεμος ξεκίνησε!


Το μήλο!

Στην Αρχαιότητα η λέξη «μήλον» παραπέμπει στο σφαιρικό καρπό δηλαδή οποιοσδήποτε σφαιρικός καρπός χαρακτηρίζεται «μήλον»
Το μήλο ήταν ένα σύμβολο για την παγκόσμια ιστορία. Από το Μήλο των πρωτόπλαστων μέχρι και το μήλο της Έριδος! Άλλη μία ιστορία είναι αυτή του Θεόφιλου που έδωσε το χρυσό μήλο στην Κασσιανή και τις είπε «όλα τα δεινά ήρθαν από την γυναίκα!». Το Δέντρο με τα χρυσά μήλα της Αφροδίτης και τα Χρυσά μήλα των Εσπερίδων (αυτά ήταν πορτοκάλια!)




Το κερί
Οι μάγισσες μορφωμένες πολύ αγάπησαν τον Όμηρο, έτσι πολλά από τα ξόρκια τους ήταν εμπνευσμένα από τον Τρωικό πόλεμο. Όπως το φίλτρο της Ωραίας Ελένης που ήταν για σαγήνη, το λάδι του Αγαμέμνονα που ήταν για την Νίκη, αλλά εξαίσια θέση είχε και το Χρυσό μήλο. Αυτό ήταν ένα κερί καμωμένο με αιθέρια έλαια και βότανα. Επάνω έγραφε το «Τη καλλίστη» Όταν κατασκευαζόταν το κερί η μάγισσα διάβαζε της ευχές προς στην Έριδα την θεά της Διχόνοια για να προξενήσει καυγάδες, φωνές και εντάσεις. Ήταν το αντίστοιχο κόκκινο μήλο που έφερνε πόθο και έρωτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι! 

Στους ιερούς πολέμους!
Το κερί αυτό ήταν Κεδρινό. Ναι Κεδρινό. Και αυτό το χρησιμοποιούσαν οι Κεδρινές για να  δημιουργήσουν καυγάδες και σύγχυση ανάμεσα στην Ασφοδέλια φατρία.