9 Ιουλίου 2015

Ολυμπιάδα η Ιερή Πελειάδα - Μάγισσα των Ιωαννίνων


Ολυμπιάδα η Ιερή Πελειάδα 

Γεννήθηκε 373 π.Χ. και πέθανε το 316 π.Χ. 




Η Ολυμπιάδα ήταν μία απο της Κόρες της Διώνης. η Διώνη αγάπησε την Ολυμπιάδα απο τότε που μπήκε στον ιερό ναό στην Δωδώνη και της υποσχέθηκε να την προσέχει επειδή η Ολυμπιάδα την λάτρεψε σαν μάνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μυρτάλη και Πολυξένη. 

Αν και δε ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες η Ολυμπιάδα καθοδηγήθηκε απο την Διώνη να παντρευτεί τον Φίλιππο Β. Η μόρφωση που είχε ήταν τόσο μεγάλη που έγινε γνωστή. Ανήκει στην οικογένεια των (Πριγκίπισσα) Μολοσσών και πατέρας της ήταν ο Νεοπτόλεμος ένα απο τα εγγόνια οτυ Αχιλλέα της Τροίας. Με τα Φίλτρα της (Μύρα) που έμαθε απο την Διώνη έγινε η γνωστή Ολυμπιάδα. 

Οι μύθοι των μαγισσών λένε η Ολυμπιάδα ήταν απο της πρώτες που φόρεσαν το βραχιόλι μετά επτά άστρα. Η Ολυμπιάδα σαν Πελειάδα έμαθε την γνώση της Διώνης μέσο της Χαρίτης. Γνωστά (?) της φίλτρα ήταν το "Αίμα της Διώνης*

Δολοφονήθηκε απο τον Κάσσανδρο δια λιθοβολισμού μαζί με την νύφη της Ροξάνη. γιος της ήταν ο περίφημος "Μέγας Αλέξανδρος. 

Πιθανολογείται ότι ο τάφος της βρίσκεται στoν τύμβο "Τούμπα" στό μακρύγιαλο της Πύδνας, αλλά δεν έχει ακόμα ανασκαφεί, όπως επίσης πιστεύεται πως είναι η ίδια θαμμένη στον Τύμβο της Αμφήπολης.

*Αίμα της Διώνης = Μάτι του Σολομώντα


Υ.Γ:
Η Ιστορία του Τύμβου απο τα μάτια του Νίνο Αυγέρη