31 Μαΐου 2016

Κερί Νοβένα - Novena candles

Κερί Νοβένα - Novena candles 


Στην καθολική πίστη, τα νόβενας είναι αφιερωτικές προσευχές που επαναλαμβάνονται επί 9 ημέρες την ίδια ώρα ή μία φορά ανα ώρα σε διάστημα 9 ωρών της ίδιας ημέρας. Αυτές οι προσευχές μπορούν να είναι είτε αιτήσεις, είτε ευχαριστίες και να αφορούν τόσο ειδικά όσο και γενικά ζητήματα. Μπορούν να διαβαστούν στο σπίτι ή στην εκκλησία. Υπάρχουν και ομαδικές προσευχές νόβενας.


Ο συμβολισμός του αριθμού 9 στα νόβενας έχει τις ρίζες του στην Καινή Διαθήκη: ο Ιησούς μετά την ανάστασή του, επισκέφθηκε τους αποστόλους του και τους ζήτησε να αφοσιωθούν σε ακατάπαυστη προσευχή. Η παράδοση θέλει τους Αποστόλους, την Μητέρα του και άλλους πιστούς του να προσεύχονται για 9 ημέρες.

Τα νόβενας εμπεριέχουν μια έννοια «επείγοντος», κάτι απαραίτητο και απελπισμένο. Aπο χριστιανική θεώρηση, ο αριθμός 9 αντιστοιχεί στο θρήνο, στη στενοχώρια, στη θλίψη και η ικεσία στοχεύει στην αλλαγή και στην αναγέννηση. Μια ακολουθία απο το θάνατο στην ανάσταση.

Τα νόβενας απευθύνονται σε αγίους της καθολικής πίστης με την ιδιότητα του καθενός. Για παράδειγμα, ο Άγιος Ιουδας Θαδδαίος που ξέρετε ήδη, είναι ο προστάτης των απελπισμένων υποθέσεων, ο Άγιος Ιωσήφ της οικογένειας και της πατρότητας κοκ.


Στα 9ήμερα νόβενας είναι απαραίτητο να τηρούνται οι ίδιες ώρες προσευχής καθημερινά, διαφορετικά γυρίζουμε στην ημέρα Νο 1. Το ίδιο στα 9ωρα νόβενας, αν παραληφθεί μια ώρα, θα πρέπει να ξαναρχίσει η προσευχή από την αρχή, απο την πρώτη ώρα. Συνδυάζοντας την προσευχή των νόβενας με τα αντίστοιχα κεριά και με τον τρόπο που έχει δοθεί στο φόρουμ, η δύναμη είναι μεγάλη! Μάλιστα πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από ανθρώπους διαφόρων θρησκειών, λόγω της ιδιαίτερης δύναμής της.