18 Νοεμβρίου 2022

~ Θεά Εκάτη ~

(Φωσφόρος, Ενωδία, Χθώνια, Βριμώ, Κροκόπεπλος)


Η Εκάτη ήταν η θεά της μαγείας όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι! Ωστόσο μερικοί ξεχνάνε τις βασικές αρχές και τους σωστούς μύθους των μαγισσών και την πραγματική ιστορία της! Ας κάνουμε μία αναδρομή σε αυτήν!

Ρωμαϊκό όνομα: Trivia

Χρώματα: Μαύρο ασημένιο

Φυτά: Ασφόδελος, Ακόνιτο, μπελαντόνα, Μανδραγόρας, παπαρούνα, δίκταμο, πικραλίδα, σκόρδο, πουρνάρι, κυπαρίσσι, ροδιά, μαύρη λεύκα, φουντουκιά.

Λίθοι: Φεγγαρόπετρα, ζαφείρι και όλες οι μαύρες πέτρες!

Θυμίαμα: Μύρο, ρόδι, κυπαρίσσι, παπαρούνα, κανέλλα, μέντα, ζαφράν!

Σύμβολα: Τριπλό φεγγάρι, Καζάνι, Πυρσός, Κλειδιά, στιλέτο, σταυροδρόμια,

Ζώα: Σκύλος, λύκος, βάτραχοι, φίδια, νυφίτσες, μαύρα πρόβατα, κουκουβάγιες, άλογα!

Κατάλληλες προσφορές:, παπαρούνες, λεβάντα, αμύγδαλα, σταφίδες, σύκα, μαύρες ελιές, κρασί, μέλι, νερό, μπισκότα η κέικ φτιαχμένα από τα φυτά της και σύμβολα!


~Λίγα λόγια~

Η Εκάτη λοιπόν είναι η θεά της Μαγείας, της νύχτας του φεγγαριού των φαντασμάτων  και της Νεκρομαντείας!  Με πατέρα των Περσέα και μητέρα την Αστερία  κατά την

Οι Κολώνες που πήρε
την τρισυπόστατη μορφή

θεογονία του Ησίοδου αναφέρετε ως μία μορφή και όχι ως τρισυπόστατη και δε καταδικάστηκε από τους Ολύμπιους μετά την Τιτανομαχία που πήρε μέρος! Ωστόσο η Εκάτη είχε δύναμη και δικαίωμα επάνω στην Γη τον ουρανό και την θάλασσα!

Η τρισυπόστατη μορφή  της δημιουργήθηκε μετά το 1900 από τον Robert Grave στο βιβλίο «η Λευκή θεά» . στους αρχαιότερους χρόνους η αρχική της μορφή ήταν ένα πρόσωπο και στην Ελληνιστική και Ρωμαική εποχή έγινε διασημότερη ως τρισιπόστατη μορφή λόγο μορφών της που βρισκόντουσαν επάνω σε κολώνες που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα που συμβόλιζε όπως λέμε παρά πάνω την εξουσία της επάνω στην Γη την θάλασσα και τον Ουρανό!

Ο συσχετισμός με την μαγεία η Θεά Εκάτη άρχισε από το έργο του Ευριπίδη «Μήδεια» και φυσικά από την ιστορία των αργοναυτών. Ωστόσο στους Ελληνιστικούς χρόνους η Εκάτη ταυτίστηκε και συσχετίστηκε και με άλλες θεότητες όπως η θεά Σελήνη, η Άρτεμης και φυσικά με την σημιτική θεότητα Ε-Ρεσχιγκαλ η κυρία του κάτω κόσμου. Ωστόσο ο συσχετισμός αυτός είναι λάθος αφού δε ταιριάζει με την αρχική μορφή της Εκάτης!

Εκαταίον απο ξύλο άρκευθου 304 - 30 π.χ

Τέλος να πούμε ότι η Εκάτη στις κύριες σωστές μορφές θα τις βρούμε στους Ερυθρόμορφούς κρατήρες της Αθήνας που κρατάει δύο Πυρσούς και αυτό δόθηκε λόγο του μύθου της Περσεφόνης που την οδήγησε στον κάτω κόσμο και φυσικά πάντα ντυμένη με φούστα μέχρι το γόνατο και με κυνηγετικές μπότες!