12 Δεκεμβρίου 2022

~Θεός Έρωτας ~

Ο θεός έρωτας, ο απελευθερωτής ο θεός της αισθησιακής αγάπης, της δύναμης, της σεξουαλικής ανδρείας , της συνάντησης, την ερωτική αγάπη και επιθυμία!

Άλλα ονόματα: Έρως (Ελληνικά) Amor (Ρωμαικά) Aengus (Κελτικά)

Χρώμα: κόκκινο

Φυτά: Τριαντάφυλλο, Μυρτιά, μηλιά!

Λίθοι: Ροζ χαλαζίας, Διαμάντια.

Θυμίαμα: Τριαντάφυλλο, Μυρτιά, λιβάνι, Μύρο, μήλο,.

Σύμβολα: Μήλο, καρδιές, τόξο κ Βέλη, φτερά, Πυρσοί, κεριά, στεφάνι.

Ζώα: περιστέρι, λαγοί,

Υπάρχουν δύο μύθοι για αυτόν τον θεό. Στην πρώιμη μυθολογία ανήκει στις αρχέγονες δυνάμεις της φύσης ως γιός του Χάους και της Γαίας και αντιπροσώπευε την Έλξη που φέρνει τους ανθρώπους κοντά (Γάμος, φιλία, έρωτα) αλλά πήρε την μορφή ενός όμορφου και έντονου άντρα που κρατάει στα χέρια του τον Πόθο (Λαχτάρα) αλλά και τον Ίμερο (σφοδρής ερωτικής Επιθυμία).

Πολύ αργότερα έγινε μόνιμος συνοδός της μητέρας του Αφροδίτη που ήταν θεά της αγάπης (σε αυτή την εκδοχή αντιπροσωπεύει την λαγνεία).

Εν κατακλείδι ο έρωτας αφού αυτογεννηθικέ παρακινεί την αναπαραγωγή και φυσικά είναι αυτός που άναψε τη φλόγα της αγάπης στις καρδιές των θεών και ανθρώπων! Οπλισμένος με το τόξο και τα βέλη. Το Χρυσό για τον έρωτα και το ασήμι για τον πόνο!

αναθηματικό #χάλκινο Αγαλματίδιο του 3ου αι. π.χ. που βρέθηκε μέσα στους θησαυρούς του #Μαντείου της #Δωδώνης και δείχνει ένα παιδί που κρατάει ένα περιστέρι!