7 Φεβρουαρίου 2023

~ Εγκέλαδος ~


Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο ο Εγκέλαδος είναι παιδί του Ουρανού και της Γαίας, ενώ κατά τον Υγίνο είναι παιδί του Ταρτάρου και της Γαίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο για την Γιγαντομαχία στην οποία Νικήθηκε από την Θεά Αθηνά!

Παιδιά του Εγκέλαδου ήταν η Σφίγγα η Λερναία Ύδρα ο Γηρυόνης αλλά και ο Κέρβερος!

Εγκέλαδος ετυμολογικά σημαίνει αυτός που είναι εγκατεστημένος στα πετρώματα η στον Φλοιό της Γης και βγαίνει από το τις λέξεις «Έγκειμαι και λας!» Άλλη μία ετυμολογία είναι από το λατινικό ρήμα enkeleuo που σημαίνει προτρέπω!

Τι τον κάνει σημαντικό ακόμα και στο σήμερα;

Σίφωνα με τον μύθο κατά την διάρκεια της Γιγαντομαχίας η θεά Αθηνά φυλάκισε τον Εγκέλαδο στην Σικελία και επάνω του έριξε την Αίτνα! Κάθε φορά που ο Εγκέλαδος προσπαθεί να αλλάξει πλευρό η γη σείετε και έχουμε τον γνωστό σε όλους μας Σεισμό! Για την μάχη της Αθηνάς με τον Εγκέλαδο θα δούμε στην ζωοφόρο του Βωμού της Περγάμου που ήταν αφιερωμένο στον Δία!

~ Για τις μάγισσες ~

Η συγκεκριμένη ‘’θεότητα’’  οι μάγισσες είχαν μυστικές τελετές που βρέθηκαν μέσα από τα «Τερρατεία» τις μυστικές τελετές των μαγισσών της Ηπείρου αφιερωμένα στην Γη δηλαδή στα Terra!

Οι Ασφοδέλιες μάγισσες χρησιμοποιούσαν τον Εγκέλαδο για να δημιουργήσουν τις μεγάλες χωμάτινες βόμβες που σκοπό είχαν την καταστροφή! Σε σύγκριση με τις Αμβρόσιες που τις χρησιμοποιούσαν για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να θεραπεύουν!!!