Λίγα λόγια για τον Αιγόκερω
Είναι ο Δέκατος εκλειπτικός αστερισμός και βρίσκεται ανάμεσα στον
Τοξότη και τον Υδροχόο. Περιέχει 81 αστέρες με βασικό τον αστέρα Deneb
Algiedi. ανήκει στον δέκατο οίκο, δηλαδή στο Μεσουράνημα (Ζενίθ) και όταν ο ήλιος μπαίνει στην μηδενική μοίρα του Αιγόκερου έχουμε Χειμερινό ηλιοστάσιο!
Παραδοσιακός κυβερνήτης του Αιγόκερου είναι ο Κρόνος! Ωστόσο αστρονομικά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο σηματοδοτείτε όταν ο ήλιος αγγίξει τον αστέρα με την ονομασία Μ Τοξότη. Στην Ταρώ είναι ο “Τροχός της τύχης”. τον αναγνωρίζουμε σαν αστερισμό κυρίως το καλοκαίρι γιατί είναι εμφανές απο τον Ιούνιο και μετά. Το όνομα του σημαίνει “Αίγα” με κέρατα και οι παλιοί πίστευαν πως στον Αστερισμό του Καρκίνου γεννιόμαστε (αφού βρίσκεται απέναντι) ενώ στον αστερισμό του Αιγόκερου πεθαίνουμε για αυτό και τον ονομάζουν και ως “Πύλη των θεών”.Μυθολογικά είναι η Αμάλθεια η τροφός του Δία που το ένα κέρατο το έδωσε στην Νύμφες ως το “Κέρας της Αφθονίας” ενώ το δέρμα της το έντυσε στην Ασπίδα του και το ονόμασε Αιγίδα. Για αυτό και η φράση “υπο την Αιγίδα”
Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο τα αστέρια στα κέρατα έχουν φύση Αφροδίτη και Άρη, τα αστέρια στο στόμα είναι Κρόνο και Αφροδίτη, ενώ στα πόδια και στην κοιλιά Άρη και Ερμή και αυτά στην ουρά με Κρόνο και Δία.
Ο Ήλιος μπαίνει στον Αιγόκερω απο τις 22 Δεκεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και το σύμβολο του σαν ιδεόγραμμα σημαίνει το σπίτι του νερού, άλλοι βλέπουν μία κατσίκα με ουρά ψαριού.
Η Αστρολογική εποχή του Αιγόκερου κατατάσσετε στις 21.550 π.χ μέ 19.400π.χ και θα ξανα έρθει το 4250μ.χ με 6400μ.χ
Απλανής Αστέρας Deneb Algiedi
Το όνομα Ντενέμπ Αλτζέντι αποδίδετε στο αραβικό Qanab al - jady που σημαίνει η Ουρά της Αίγας. Και ήλιος συναντά το αστέρι αυτό στις 12 Φεβρουαρίου και τον βρίσκουμε στις 23 33 μοίρες του Υδροχόου λόγο της μετάπτωσης των ισημεριών. Απέχει απο τον ήλιο μας 38,7 έτη φωτός και είναι διπλό αστέρι και λένε οτι προκαλεί ευεργεσία και καταστροφικότατα, θλίψη, ευτυχία.
Μικρή σημείωση:
Στον αστερισμό του Αιγόκερου βρίσκουμε και άλλους αστέρες όπως ο Vegas που βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας και τον Kaus Borealis που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη!